Wokken met panga
Men neme:
een stuk citroengras, fijngesneden
een stuk gemberwortel, fijngesneden
drie teentjes knoflook, fijngesneden
een rode peper, fijngesneden
Japanse sojasaus (Kikkoman!)
zoete sojasaus (wok)
rijstwijn
drupje palmolie
zonnebloemolie
een paksoi
een puntpaprika
een bosje bosui
400 gram pangasiusfilet, in blokjes gesneden
50 gram jumbogarnalen van de appie
Men marinere kort:
De pangafilet in een flinke scheut rijstwijn, een golf Japanse sojasaus, de helft van de overgebleven gember, knoflook en sereh (een kwart dus van de originele hoeveelheden). Ongeveer een minuutje of twintig. Maar eerst de marinade goed mengen.
Men bakke:
Eerst een paar drupjes palmolie in de wok. Dan een scheut zonnebloemolie. De paprika erin, paar minuutjes wokken. De bosui, de helft van de gember, het citroengras, de knoflook en de peper erin. Nog twee minuutjes wokken. De paksoi erin, vuur maximaal, twee minuutjes wokken, flinke golf zoete woksoja erbij, nog twee, drie minuten wokken op hoog vuur. Dan het geheel overdoen in een warmhoudpan die op een laag vuurtje staat. Een minuutje voor opdienen de jumbogarnalen erdoor scheppen.

En dan is het tijd voor de vis. In een scheut nieuwe zonnebloemolie gaan de overgebleven specerijen en dan de stukken panga. Vuur weer maximaal, vis doorlopend omscheppen, niet te wild met het roerhout - we zijn wel vis aan het wokken.
Na vijf minuten bakken is de vis op topgaarheid en klaar om gegeten te worden. Serveren met basmati rijst of goeie visgekruide noedels. Lekker biertje erbij of een glaasje rosé, witte wijn kan ook. Rode wijn ook vast wel.
Ingrediënten zijn onder meer te koop bij de Chinese toko en Albert Heijn. De pangasiusfilet van Albert Heijn is net wat steviger dan die van de toko. Maar ook net wat minder smaakvol. De tokovis neemt de marinade wat beter op. De Albert Heijn panga snijdt beter (mooiere blokjes).
Zij die het gaan proberen: eet ze!
een stuk citroengras, fijngesneden
een stuk gemberwortel, fijngesneden
drie teentjes knoflook, fijngesneden
een rode peper, fijngesneden
Japanse sojasaus (Kikkoman!)
zoete sojasaus (wok)
rijstwijn
drupje palmolie
zonnebloemolie
een paksoi
een puntpaprika
een bosje bosui
400 gram pangasiusfilet, in blokjes gesneden
50 gram jumbogarnalen van de appie
Men marinere kort:
De pangafilet in een flinke scheut rijstwijn, een golf Japanse sojasaus, de helft van de overgebleven gember, knoflook en sereh (een kwart dus van de originele hoeveelheden). Ongeveer een minuutje of twintig. Maar eerst de marinade goed mengen.
Men bakke:
Eerst een paar drupjes palmolie in de wok. Dan een scheut zonnebloemolie. De paprika erin, paar minuutjes wokken. De bosui, de helft van de gember, het citroengras, de knoflook en de peper erin. Nog twee minuutjes wokken. De paksoi erin, vuur maximaal, twee minuutjes wokken, flinke golf zoete woksoja erbij, nog twee, drie minuten wokken op hoog vuur. Dan het geheel overdoen in een warmhoudpan die op een laag vuurtje staat. Een minuutje voor opdienen de jumbogarnalen erdoor scheppen.

En dan is het tijd voor de vis. In een scheut nieuwe zonnebloemolie gaan de overgebleven specerijen en dan de stukken panga. Vuur weer maximaal, vis doorlopend omscheppen, niet te wild met het roerhout - we zijn wel vis aan het wokken.
Na vijf minuten bakken is de vis op topgaarheid en klaar om gegeten te worden. Serveren met basmati rijst of goeie visgekruide noedels. Lekker biertje erbij of een glaasje rosé, witte wijn kan ook. Rode wijn ook vast wel.
Ingrediënten zijn onder meer te koop bij de Chinese toko en Albert Heijn. De pangasiusfilet van Albert Heijn is net wat steviger dan die van de toko. Maar ook net wat minder smaakvol. De tokovis neemt de marinade wat beter op. De Albert Heijn panga snijdt beter (mooiere blokjes).
Zij die het gaan proberen: eet ze!
2 Comments:
Vuur maximaal!? We hebben niet allemaal zo'n top-wokbrander...
Zij die het zich laten voorsschotelen door De Chef himzelf: geniet van de spreekwoordelijke engel die over uwe tong urineert!
Zo sprak de ervaringsdeskundige.
Post a Comment
<< Home