Receppie voor een kilo sardientjesprut
Tot op de dag van vandaag ben ik geen lekkerder toastbeleg tegengekomen dan gerookte paling. Maar goede tweede is de sardientjesprut waarvan ik hierna het recept zal geven, goed voor ongeveer 1 kg beleg, dus goed voor een feestje.
Men neme:
Een flinke bos bosuitjes of lenteuitjes
Twee of drie zoete puntpaprika's
Een rode ui
Twee eieren
Twee tot vier tenen knoflook
Acht tot tien blikjes sardientjesfilets op olijfolie
Olijfolie of zonnebloemolie
Palmolie (is wel ongezond, maar een klein mespuntje geeft net even een aangename twist aan de smaak)

Neem een wat groter steelpannetje en doe hier een paar eetlepels olijfolie in en een mespuntje palmolie. Fruit op zacht vuur de knoflook en de fijn gesneden rode ui. Snij de bosui grof, de paprika wat fijner en gooi het geheel in de pan en laat een minuutje of tien op matig vuur en met veel omroeren bakken in de olie. Gooi af en toe een scheutje olijfolie in het pannetje, het liefst de uitgelekte olie uit de blikjes sardientjesfilets. Als het goed is, ziet je prutje er nu zo uit:

Gooi nu de sardientjesfilets erbij en roer alles goed en vooral stevig door elkaar. De sardientjes mogen best fijn worden, maar af en toe een groot stukje ertussen is wel lekker. Zet nu het vuur op zijn laagst en laat het pannetje een minuutje of twintig sudderen. Roer af en toe de boel door en zorg dat de onderste laag van het prutje niet aanbakt.

Kluts de eieren, schep de prut uit het pannetje en giet de overgebleven olijfolie uit de sardientjesblikjes erin. Verwarm de olie een klein minuutje op het laagste vuur en laat de geklutste eieren heel voorzichtig en langzaam langs het randje van de pan in de olie lopen. Zorg ervoor dat het ei niet stolt. Haal desnoods het pannetje van het vuur. Voeg dan de prut weer toe en roer het allemaal goed door elkaar. Laat het geheel nog een minuutje of vijf op laag vuur en met veel omscheppen pruttelen en zorg wederom dat er niks aanbrandt. En dan ben je klaar en heb je een supervisprut gemaakt.
Een supervisprut die behalve op toast heerlijk is op een stokje en bovenal op vers gebakken Turks brood. De prut is prima koud te eten, maar lekkerder als ie nog een beetje warm is. Smakelijk!
Men neme:
Een flinke bos bosuitjes of lenteuitjes
Twee of drie zoete puntpaprika's
Een rode ui
Twee eieren
Twee tot vier tenen knoflook
Acht tot tien blikjes sardientjesfilets op olijfolie
Olijfolie of zonnebloemolie
Palmolie (is wel ongezond, maar een klein mespuntje geeft net even een aangename twist aan de smaak)

Neem een wat groter steelpannetje en doe hier een paar eetlepels olijfolie in en een mespuntje palmolie. Fruit op zacht vuur de knoflook en de fijn gesneden rode ui. Snij de bosui grof, de paprika wat fijner en gooi het geheel in de pan en laat een minuutje of tien op matig vuur en met veel omroeren bakken in de olie. Gooi af en toe een scheutje olijfolie in het pannetje, het liefst de uitgelekte olie uit de blikjes sardientjesfilets. Als het goed is, ziet je prutje er nu zo uit:

Gooi nu de sardientjesfilets erbij en roer alles goed en vooral stevig door elkaar. De sardientjes mogen best fijn worden, maar af en toe een groot stukje ertussen is wel lekker. Zet nu het vuur op zijn laagst en laat het pannetje een minuutje of twintig sudderen. Roer af en toe de boel door en zorg dat de onderste laag van het prutje niet aanbakt.

Kluts de eieren, schep de prut uit het pannetje en giet de overgebleven olijfolie uit de sardientjesblikjes erin. Verwarm de olie een klein minuutje op het laagste vuur en laat de geklutste eieren heel voorzichtig en langzaam langs het randje van de pan in de olie lopen. Zorg ervoor dat het ei niet stolt. Haal desnoods het pannetje van het vuur. Voeg dan de prut weer toe en roer het allemaal goed door elkaar. Laat het geheel nog een minuutje of vijf op laag vuur en met veel omscheppen pruttelen en zorg wederom dat er niks aanbrandt. En dan ben je klaar en heb je een supervisprut gemaakt.
Een supervisprut die behalve op toast heerlijk is op een stokje en bovenal op vers gebakken Turks brood. De prut is prima koud te eten, maar lekkerder als ie nog een beetje warm is. Smakelijk!
2 Comments:
Godverdomme man, het water loopt me in de bek! Goeie tip die ik zeker ga proberen!
Ja, ik heb het recept van Sid, die heeft het weer van een of andere badmintonner of surfer die hij ooit heeft geïnterviewd. Of een roeier, ik weet het niet meer (lekker wichtig)... Maar het is inderdaad waanzinnig lekker.
Post a Comment
<< Home